791 let léčíme duši i tělo


Základním posláním křižovníků v čase jejich založení byla špitální služba – sloužili Bohu prostřednictvím svých bližních. Tehdy bylo špitálnictví chápáno jinak než dnes, kdy si pod pojmem špitál představíme nemocnici. Pro současníky sv. Anežky to ale nebyla jen péče o nemocné. Řeholníci se starali též o sirotky, seniory, lidi s rozličnými omezeními, poskytovali zázemí poutníkům a studentům.

V období po husitských válkách, v čase velkého nedostatku kněží, se křižovníci ujímali opuštěných far v českých zemích a intenzivně se věnovali duchovní správě ve farnostech. Obě tato poslání – jak duchovní, tak hospitální – se řád snaží naplňovat dodnes. Po celé České republice, a také ve Vídni, se řádoví kněží věnují pastoraci ve farnostech. V současnosti již řád nemá vlastní nemocnici, je však patronem jednoho oddělení nemocnice sester boromejek v Praze pod Petřínem, kterým poskytuje prostředky na nákup nových přístrojů.

V areálu u Karlova mostu má své sídlo Dívčí katolická střední škola vzdělávající dívky s různými zdravotními a sociálními hendikepy. V témže místě působí Křižovnická pečovatelská služba a Křižovnický domácí hospic sv. Anežky České. Nejnovější aktivitou je pak založení řádové koleje – juvenátu – sloužící pro ubytování studentů studujících na pražských vysokých školách. V klášteře v Českém Krumlově má své prostory Střední restaurátorská škola sv. Anežky České. Péče o kulturní a památkové dědictví je ostatně nedílnou, jakkoli náročnou, činností řádu.

Číst více

Naše činnost

Místa působení řádu


Mapa

Ing. Jiří Škoda

Tvorba webových stránek, vývoj aplikací i komplexních softwarových systémů

IČO: 07217978

Email: jiri.skoda@media-sol.com

Mobil: +420 728 452 969